Case

Smaker från Sápmi

TUSENÅRIG MAT PÅ TAPETEN

Att få göra en dokumentärserie om Samisk mat och livsfilosofi är en ära. Sápmi täcker större delen av norra Skandinavien och har allt man kan önska sig för att göra en spännande visuell berättelse: Underbar natur, ljus, uråldrig historia, berättelser från den samiska traditionen och intressanta människor som gör denna unika berättelse möjlig.

Vi valde att berätta om Sápmi och den Samiska kulturen genom mat och smaker. Maten och de naturliga råvaror som finns i skog och fjäll bär på en uråldrig historia där traditioner och kunskap går flera 1 000 år tillbaka i tiden. Genom maten berättar vi om en fascinerande kultur och livsfilosofi som bär på ett starkt och viktigt budskap.

Under ett år följer vi fyra matprofiler bosatta i Sápmi. De berättar om sin relation till naturen, maten och råvarorna, som de har en gemensam kärlek till. Vi beskriver naturen som ett skafferi av smaker och näring där du kan hämta dina ekologiska ingredienser utan att tära på miljön eller lämna onödiga spår efter dig. Ett skafferi fullt av lyxingredienser som är gratis och alla dess örter, blad och bär är där för att ta för sig av. Men de flesta människor vet inte ens vad som är ätbart.

.

MARET RAVDNA BULJO

Maret är baserad i Lödingen på Lofoten i Nordnorge. Här driver hon sin restaurang och vandrarhem Buazovassi med sin man Peder och tillsammans har de tre barn och äger egna renar. Vi följer även familjen till hemtrakten i Kautokeino för att vara med när Maret ordnar mat till en konfirmationsfest. Maret arbetar för att bevara de gamla traditionerna och föra kunskapen vidare. Hon blir dock ofta ifrågasatt i hennes val av inriktning, mat och ingredienser, men hon och hennes familj har bestämt sig för att lyckas.

MARTIN JÖNSSON

Martin är uppvuxen i Skaulo söder om Kiruna men bor i Norge och arbetar på en fine-diningrestaurang i centrala Narvik. Vi följer Martin på jobbet men även ute i naturen där han samlar sina råvaror från både växt och djurriket. Martin vill gärna inspireras av traditionen men är inte bunden till den, han experimenterar regelbundet för att hitta nya smaker och upplevelser.

GRETA HUUVA

Greta gick tragiskt och hastigt bort efter en tids sjukdom våren 2017. Vi filmade Greta under hösten 2016 innan dottern Linn fick ta över. Tillsammans drev Greta Viddernas Café & Deli med sin dotter Linn Huuva. Familjen Huuva är baserade i Jokkmokk där Gretas make Anders, vuxna barnen och barnbarnen regelbundet figurerar. Greta är alltid omringad av olika generationer nära och kära som samlas kring hennes matlagning. Hennes mål är att föra kunskaper vidare till nästa generation.

”Jag känner en oerhörd vördnad för våra förfäder och den livsstil som
gjort att de kunnat överleva i ett hårt klimat och en sådan karg miljö.”

LINN HUUVA

Linn Huuva som hastigt får ta över Viddernas Café när Greta går bort får stöd från resten av släkten. Gretas bror Per reser till Jokkmokk för att hjälpa till med julbordet. Linns pappa Anders kliver också in och ger daglig support för att underlätta. Linns motto är att föra Gretas arvet vidare till sina barn och fortsätta jobba med mat. Så länge hon tycker det är roligt.

”Att bara utanför dörren kunna samla de råvaror man behöver för dagen. Sätta sig vid närmaste jokk och dricka fjällets vatten. Kunna fånga sin egen middag i älvens strömmar. Göra upp en eld och se lågorna dansa mot kaffepannans kropp. Kan man bli rikare än så?”

 

.

PROGRAMSERIEN

I serien får vi följa med när de plockar och använder ingredienser som björksav och björklöv, fjällkvanne, fjällängsyra, granskott, mjölkört, tallbark, sprängticka, åkerbär, hjortron, rönnbärsblad, maskros, bärris och mycket annat.

Inspelningen startade i augusti 2016 och avslutades ett år senare. På så sätt lyckades vi få med alla viktiga perioder som gäller både renen, slakten, kalvning, fisket och alla växter som kommer under vår, sommar och höst.

Att befinna sig i naturen i norra Skandinavien innebär stora och snabba väderväxlingar och därför måste det alltid finnas marginal i planeringen. För att frigöra inspelningsdagar och kunna vara lättfotade var det viktigt med en kompakt utrustning som var lätt att bära med sig. Våra 45 filmdagar har inneburit transport med flyg, helikopter, båt, snöskoter, fyrhjuling och massor av vandring. Även inspelningsteamet bantades och bestod oftast av 2-3 personer där producenten på plats även agerade ljudtekniker. All marginal gjorde att vi kunde lägga mycket tid på miljöbilder vilket visade sig vara värdefullt och något som gjort serien till vad den är idag.

 

DE ÅTTA ÅRSTIDERNA

För samerna är renen en central punkt i tillvaron. Eftersom man följer renen året om har klimat och årstiderna stor betydelse. Enligt den gamla samiska kulturen är året indelat i åtta årstider.

Vårvinter (mars-april) Flyttningen av renarna från vinterbetesområdet till kalvningslandet i fjällregionen.

Vår (april-maj) Renkalvarna föds och måste skyddas från rovdjur.
Vårsommar (juni) Renen söker sig till björkskog och myrmarker där grönskan kommer tidigt. Här sker också det bästa fisket efter fjällröding och öring. Här börjar även många örter och växter att blomma och måste plockas.

Sommar (juni-juli) Nu drar renen mot högfjället eller mot vidderna där värmen och insekterna är mindre besvärande.

Höstsommar (augusti) Renarna betar i Björkskogen och på myrarna där de hitta olika örter och gräs. Man passar på att plocka bär, resterande örter och växter som hinnas med innan vintern kommer.

Höst (september-oktober) Renarna är i lågfjällsregionen. Innan brunsten infaller är rentjuren som störst och kan väga uppemot 150kg. Nu sker sarvslakten (rentjur). Tid för fiske av sik och jakt på ripa innan snön kommer.

Höstvinter (november-december) Nu har snön kommit för att stanna.
Vinter (december-mars) Renhjorden flyttas mellan olika betesmarker under vintern. Betet består till största delen av olika lavar och bärris.

Sist av allt vill vi tacka alla som hjälpt oss på alla möjliga sätt under året som gått. Överallt där vi dragit fram har vi blivit mottagna med öppna armar och utan er hade det inte blivit någon serie.


Regi: Hugo Ullberger
Redaktör, inslagsproducent och översättare: Lisa Marie Kristensen.
Ljudtekniker: Viktor Wiberg
Drönare & timelapse Jonah Senften
Exekutiv Producent: Jonas Mattsson

Producent
Hugo Ullberger
Ljudbearbetning
Jakob Oldenburg
Colorist
Jonas Hed
Mattias Valenca
Postproducent
Fredrik Lybeck
Fotograf
Erik Persson
Jan Rus Slominski fsf
Jens Harvard
Jimmy Sundin
Martin Thurfjell
Kanal
SVT
Klippare
Johanna Söderström
Nils Larsson
Kontakta oss Lillasyster är ett fullproduktionsbolag verksamt inom Film, TV, Postproduktion, Animation och Ljud. Vi har levererat innehåll till TV, webb, biodukar och radio sedan 2005. Vill du jobba med oss? Skicka oss ett meddelande:
Skickar dina uppgifter...
New business
Jobbansökan
Praktikplats
Övrigt