TUSENÅRIG MAT PÅ TAPETEN
Att få göra en dokumentärserie om Samisk mat och livsfilosofi är en ära. Sápmi täcker större delen av norra Skandinavien och har allt man kan önska sig för att göra en spännande visuell berättelse: Underbar natur, ljus, uråldrig historia, berättelser från den samiska traditionen och intressanta människor som gör denna unika berättelse möjlig.
Vi valde att berätta om Sápmi och den Samiska kulturen genom mat och smaker. Maten och de naturliga råvaror som finns i skog och fjäll bär på en uråldrig historia där traditioner och kunskap går flera 1 000 år tillbaka i tiden. Genom maten berättar vi om en fascinerande kultur och livsfilosofi som bär på ett starkt och viktigt budskap.
Under ett år följer vi fyra matprofiler bosatta i Sápmi. De berättar om sin relation till naturen, maten och råvarorna, som de har en gemensam kärlek till. Vi beskriver naturen som ett skafferi av smaker och näring där du kan hämta dina ekologiska ingredienser utan att tära på miljön eller lämna onödiga spår efter dig. Ett skafferi fullt av lyxingredienser som är gratis och alla dess örter, blad och bär är där för att ta för sig av. Men de flesta människor vet inte ens vad som är ätbart.